NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Saturday, December 18, 2010

Nasi Lemak 50 Sen

haa nape tu senyum2 sorang2 baca title entri kali neh .. haaa fikir biru eh ?? ish3 ape lah .. ni nasi lemak real punya lah .. bukan yang separa bulat mahupun yang ada kacang sebijik tuh .. ish3 piat telinga kang .. makin tua ni makin gatal je kan .. sebulan aku kerja ni aku breakfast benda same je hari hari .. kalau tak makan roti canai , makan laksam , kalau tak makan laksam makan nasi lemak .. bukan nasi lemak yang mak aku buat .. yang tu mmg selalu makan lah kan .. ni nasi lemak beli .. normal lah .. kalau parents jual makanan , anak2 akan beli makanan kat luar walaupun benda sama je , contoh nasi lemak .. sebab taktau lah .. mmg dah cm tu .. 

nasi lemak ni spesel tau .. die punya sambal pedas gile gile b*b* ( takleh tulis neh. nanti ade reporter bangkitkan issue bahasa aku ala ala lisa surihani haha ) .. sebab mmg pedas pun .. dinasihatkan amek setitik je kuah ( okay, aku terlampau hiperbola kat sini ) tp nak cakap nya mmg lah Hot ! Spicy ! Extravaganza ! kalau ingat zaman aku kecik dulu, haa ape gelak2 ? aku time muda dulu kecik ok. bila tua ni je besar, sbb nak rasa cam ne perasaan jadi orang besar. hahah. dulu time sekolah rendah, nasi lemak rm0.50 je. sedap lah pulak kan. time tu parents aku x jual nasi lemak lagi. so bila bunyi je kriinnggg loceng tu, berlari-lari pegi canteen sebab tanak berebut kan. abah mmg bekal kan duit byk dekat aku.. dalam rm3 time tahap 1, bila tahap 2 rm5 sehari.. 

jadi, nasi lemak rm0.50 tu mmg lah makan lebih dari sepinggang. jadi rm1. beli air lak. aku tak minum air yang mcm segelas rm0.50 tu kan. air oren kordial. omg whats dat? mcm tu lah skrip aku time muda mudi dulu. tp skrg minum je. air paip pun kdg2 minum gak. time mandi kan dahaga, minum sket. sambil menyelam minum air. haa btol kan kata pepatah tuh. lepas tu, ulam nasi lemak aku dengan keropok lekor rm1 plus hotdog rm1. time aku dulu keropok moni takde lagi. kalau tak dah lama kiteorg menari gelek dengar lagu keropok moni tu. so boleh kata total aku makan sehari rm4, so balance rm1 tu kdg2 ade. kdg2 bila time sekolah hbs, aku pegi beli air jagung rm1. so habis lah rm5 ku itu. 

aku bukan makan byk lah. aku cume tanak bazirkan duit yang diberi. lagipun dulu kan belajar tekun kan. so kena ada lebih tenaga nak belajar. aku duk pk, agak2 lah kan bila kita kerja nanti ada lagi ke nasi lemak rm1. mesti dah takde. nampak gayanya boleh kurus lah aku nanti. haha

2 comments:

alexa yussida said...

okila tu murah lagi hrga nasik lemak tu..kat sini kalo dekat restoran,jual rm5o sepinggan!gila! n budak2 laki kat hostel ni lak wat bisnes jual nasi lemak hrga 120ruble(rm12) satu bekas polistrene ytg besar sikit tu..better la dari restoran tu kan..hehe...tp stil mahal if cmpare ngn msia..tu pon xde ikan bilis oh..samabl ayam je..huhu..kesian x?kesianlaa:p jadi makan je puas2..:)

FrEE tHinkER said...

hehe. alexa, blaja kat mane neh ? gile mahal. sampai rm50. takpe2, kalo alexa teringin nk makan, nanti syed boleh pos :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...