NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Tuesday, February 8, 2011

Aku & Kek Batik .... Sedap....



Selamat Pagi .. Lihatlah duniaku .. How are you people ?? i'm fine thank you .. ekhem ekhem .. pagi pagi ni kita speaking sikit .. belajar satu perkataan english sehari pun okay .. betul kan ?? at least nanti boleh nampak hebat sikit kan .. =D .. dah breakfast dah ?? tengok kek batik kat atas ni ?? sedap kan .. haish .. teringat zaman zaman kek batik nie .. dah lama dah tak makan nie .. tapi kan orang buat kek batik ni lain cara dia .. ada yang buat kek batik simple .. yang biskut marrie tu tak hancur pun .. dia lebih kepada biscuit coated macam tu .. kawan aku pernah buat dulu time birthday kawan aku yang sorang lagi ..

korang pernah makan kek batik ?? aku tak suka kek batik yang rasa pahit pahit tu ..tak best langsung .. aku suka yang rasa manis sket , coklat sket .. sebab tu aku prefer orang yang buat kek batik ni letak chocolate .memang lak kos mahal kan sikit tapi kepuasan tu makan .. kalau lah aku pandai buat .. aku letak cadbury banyak banyak .. mesti mantap .. aku nak kongsi resipi sikit nie .. hehe .. bukan resipi aku .. aku jumpa dalam blog orang lain gak .. nanti cuti aku belajar buat .. mantap okay .. lepas aku buat , aku bagitau korang eh .. siap nak buat terbuka untuk tempahan ..

Bahan-Bahan:
1 paket Milo kecil (200g)
1 bar mentega (buttercup @ farmcows)
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut Marrie (1/2 kg)

Cara Penyediaan:
1. Cairkan mentega dengan kaedah double boiler di atas dapur gas
2. Selepas mentega cair,masukkan susu pekat.
3. Masukkan biskut marrie yang telah dipatahkan kepada 2 atau 3 bahagian dan Milo ke dalam mangkuk atau bekas besar.
4. Tuangkan mentega dan susu dan gaul sebati ke dalam mangkuk berisi biskut dan Milo. Gaul dengan sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan kek.
6. Tekan dan padatkan adunan menjadi satu lapisan seperti kek menggunakan sudu atau senduk.
7. Sejukkan dalam peti ais selama 3-5 jam sehingga adunan keras.

Cadangan Hidangan:
1. Boleh dicampur bahan-bahan lain seperti kacang tanah atau badam.
2. Boleh ditabur dengan conlat rice atau coklat chips atau colourful rice untuk hiasan.

simple je kan step dia .. ada orang tukar milo tu dengan coklat .. ada orang campur campur coklat dengan milo .. depends on creativity aite .. selamat mencuba ..  kalau rajin , post lah eh kat rumah .. nanti aku bagi alamat .. boleh ke post ?? tak rosak ke ?? hmmmm .... 

7 comments:

eyna azmi said...

wahhhh sedappppp

apai said...

aku pun suka juga kek batik

http://apai77.blogspot.com/p/online-shop_25.html

Meya Dollika said...

hehe . nak jugak ! sedap nye . coklat uh . :)

Syafiq Rosli said...

wah bro..ko pun buat kek batik ke..:)

mia.lia said...

Hehe..sedap tuh..dlu pena tgk nnek buat.tpi dia gune srbuk koko
mmg sdp kek ni..hehee

shaukimaravilla said...

wah sedapnya kek batik..tapi kalau orang istimewa bagi,lagi la sedap kan??hahahaha..

anem said...

anem said...
wah sdapnyew kek batik ni...
klo bnyk coklat ngn milo lg sdap an..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...