NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Tuesday, February 8, 2011

Chocolate Moist Adalah Aku .. Aku Adalah Chocolate Moist ..

Salam & Selamat Malam .. Apa Khabar Orang Kampung ?? malam ni takde kerja .. senang lenang .. boleh goyang kaki depan laptop .. bukan setakat goyang kaki .. goyang pinggul sekali pun boleh .. goyang inul .. goyang gerudi .. semua aku dah buat .. free sangat kan .. takde kerja .. lagipun khamis ni cuti kan .. so sangat lah happy .. boleh bergembira .. malam ni terasa macam nak makan kek je .. taktau lah nape .. tapi macam susah lah kan nak cari kek yang kena dengan selera .. tapi serious .. kek secret recipe sangat lah meruntun jiwa dan kalbu .. kalau orang bagi tony roma dengan kek secret recipe , aku ambil tony roma .. haha .. sebab tony roma mahal .. kek tu aku mampu lagi nak beli sendiri .. hehe ..

aku tau bila korang baca title entry mesti korang cakap .. " ek eleh .. cakap pasal kek lagi .. makanan lagi .. memang sah orang gemuk suka makan .. patut lah tak kurus kurus " .. amboi .. muncung je mulut ye .. bukan apa .. korang fikir baik baik , kalau kita tahan selera makan kita ni , apa kita dapat ?? badan cantik ?? slim ?? tapi kepuasan hidup ?? zero buat apa .. hehe .. makan jangan lah nak sekat sekat . makan je .. later exercise lah .. takpun ambil je jus mate 5 .. yakin berbaloi .. aku tak pernah test . tapi kawan aku cakap jadi .. berkesan .. hehe .. tapi takde lah makan hari ini , esok kuar badan macam rozita che wan yeah .. sikit sikit lah .. 






amacam ?? meruntun jiwa tak .. sangat sangat weii .. kalau ada belanja aku kek ni kan .. confirm terus kita jadi bestfriend .. tu kalau lelaki .. kalau perempuan , terus jadi girlfriend .. okay tak ?? cun kan .. tapi kalau siapa yang pandai masak , haish tanpa segan silu , esok i masuk minang u .. kalau u perempuan lah .. kalau lelaki .. nanti i fikir nak jadikan apa .. apa ?? tak reti nak buat .. jangan susah hati .. i dah siap google kan untuk u buat .. ni macam program mencari menantu tu .. tapi kali ni mencari isteri .. hehe .. selamat mencuba .. 

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gm buttercup
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair

Cara-cara 

1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.

2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata, 

3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah. 

4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja. 

5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

credit to : ChocolateMoist  

 

9 comments:

Anonymous said...

adik aku pndai wat kek cklat..dia kukus kek 2..tp yg topping 2 x sure la moist ke x...huhu

Siti Fatimah Fuzz said...

wah...meleleh air liur cik siti...(tak senonoh betul la aku ni)
mcm sedap jerk....nanti nak try buat la....hehe..thanks for sharing the recipe

SyedMuzzamir said...

aanoynymous : siapakah ? bg tau lah nama .. boleh saya knal hehehe...aa kukus pun ade .. seang sket ..

siti : try nanti pass lah dkt sini .. sekarang kan lagi senang tau .. dah ade jual tepung kukus kek coklat neh .. so adunan dah ade lah . hehe

Phat said...

sedap2

Meya Dollika said...

wahh besh nye . my febret ! chocolate ~~~ nak-3 ! hihi :)

M.a.s.u.r.i said...

adooooiiii....sodapnya...
nyaman...nyaman....

Cik Moon said...

yummyy..sedapnyerr kek coklat.. nak cikit? hehe~

Piah Becok said...

baru lepas masak kek shokolat. tunggu masak je haha

SyedMuzzamir said...

ala post lah sket kek coklat ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...