NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Thursday, February 24, 2011

Lelaki Tak Berduit : Perempuan Tak Nak Pandang Langsung

selamat tengahari . lunch sudah ? hari ni aku tewas lagi . lepas terpaksa mendaki gunung yang tinggi di fakulti , aku tewas . hehe . lama dah tak tanya khabar kan ? sehat ke anda semua ? Alhamdulillah . aku pun sehat . kalau aku sakit , mesti aku dah bagitau dekat blog ni kan . hehe . hari ni aku belajar pasal partnership . then madam cakap partnership is like a marriage . okay time madam sebut macam tu , aku pun jadi terfikir . hehe . kalau macam tu perkahwinanan ni macam bisnes je lah eh . kalau tak da persefahaman tutup bisnes . kalau tak mampu nak manage pun bisnes lingkup . yes aku dapat analogi tu . the last part was madam cakap kalau nak kaya , kita mesti ada bisnes . all sort of business . 

haa time tu aku dah bayang diri aku in future . aku nak bukak kedai makan . aku nak bukak kedai jual telefon bimbit . aku nak bukak tempat karaoke keluarga. hehe . nak challenge redbox . aku nak buat blueblox . hehe insya Allah . dalam perancangan dah ni . dalam duk fikir fikir pasal bisnes . aku terfikir lagi . kalau lelaki tak berduit . ada ke perempuan nak ? haish . aku garu kepala kuat kuat . konon konon nak bgtau aku tengah berfikir lah . but then aku tak rasa macam tu kot . perempuan mesti nak tengok hati budi lelaki kan . duit ni tak penting . bedebushhh rasa macam ada batu jatuh atas kepala . SALAH TANGGAPAN AKU . in real life , memang betul wanita perlukan lelaki yang berduit lebih dari kasih sayang yang mampu di beri . bila lelaki berduit , kasih sayang tu akan datang secara tiba tiba dan mendadak .

namun , kalau takda duit , dari sayang tahap gaban , tahap peluk ketat ketat macam pakai gam gajah pun , bisa terputus ibarat layang layang . ibarat kata lelaki tanpa duit ibarat layang layang terputus talinya . tak perlu nak deny . inilah fakta sekarang . aku yakin sekarang ni ramai perempuan duk tulis banner , buat kain rentang , ada yang buat papan tanda , angkat ramai , " Kami Bukan Seperti Itu . Kami Pentingkan Hati Budi " .. aku nak balas balik Tipu Tipu Tipu . hehe . be real lah . apa apa pun , duit lah menentukan segalanya . bila ada duit , nak beli apa pun boleh . bila berduit , orang akan respek . bila ada duit orang akan sanjung tinggi tinggi . orang akan puji melambung . orang akan percaya apa je . 

tapi kalau takda duit . orang anggap macam sampah . takde nilai . macam ice cream Matkool yang dah habis di makan tinggal batang je . ni pandangan aku lah . aku tahu mungkin yang dah couple bertahun tahun akan deny statement aku . mesti ada yang rasa nak lempar telur kat muka aku yang tak hensem ni . mesti ada yang dah siap siap asah parang . nak AMUK .. haha .. relaks relaks .. ni pendapat aku .. korang punya pendapat mungkin korang ada view berbeza .. cuba kongsi kan dengan aku .. mungkin boleh ubah persepsi aku ni .. dan sebab duit jugak lah aku tak rasa nak ada hubungan percintaan sekarang . cewah . haha ..

ni pengakuan jujur aku . walaupun aku tahu takda orang pun minat aku. tapi aku ada je minat orang . mengikut kondisi aku sekarang , aku tak rasa aku mampu lagi untuk mencari sebuah perhubungan cinta . ekhem ekhem . sebab aku rasa diri aku sendiri tak bahagia . mana mungkin aku boleh bahagiakan pasangan aku . aku sendiri duit tak pernah cukup . macam mana aku mencukupkan pasangan aku . memang logik orang kata " kecoh ah mamat ni . lek ah . share share ah duit ngan pasangan " .. yes aku tahu . tapi duit yang aku ada cukup untuk aku sorang je . nak keluarkan 10sen untuk pasangan pun tak leh . sebab 10sen tu aku kena letak dalam tabung ayam aku . haha . so itulah sebab nya . takpe lah . nanti bila aku dah kerja nanti , aku cari lah kot jodoh . takpe kot . tak jeles ke ? bohong lah kalau aku kata aku tak jeles tengok kawan kawan ada awek dan berbahagia . tapi aku jeles sekejap je . haha .

sebab nanti aku yakin , aku pun boleh ada awek cam gitu . tapi lagi gempak lah . kalau sekarang diorang belanja awek diorang lunch dekat nasi lemak cinta sayang . aku akan belanja lunch dekat paris . haha . tepi menari eifel tu . dinner dekat sepanyol . huahaah . *AnganAnganMatJenin* .. pesanan khas buat orang yang minat aku .. haha .. tunggu eh .. nanti aku dah kaya .. aku usha korang .. *Perasan* .. --- > aku guna korang tu .. macam banyak je orang minat aku .. =P

27 comments:

Ina said...

As Salam..saya bukan mata duitan..so..saya tak pandang sangat benda ni semua..tapi..frankly speaking..duit itu perlu. Kalau dah suka rezeki boleh cari sama-sama.

D i n said...

hah macam mana kalau tak hensem ...~
T_T

~ diyana nordin ~ said...

tipu la klau ade manusia yg pilih utk hidup sush drpd senang kan?? tp x sume pompuan pndg poket laki.. ape2 pon laki perlu hati2..cbe uji pompuan tu dlu.. lgi2 nk cari bkl istri kan.. biar kte hidup dgn org yg ikhlas ngan dri kte.. bknnyer duit kite semata2..

p/s: hidup bersederhana lebey slamat.. terlalu kaya tkot nnt lpe dri.. sush sgt pon sush gak

Namee Roslan said...

saya tak pandang duit pun. :)tp seriously nowadays mmg perempuan pndg duit.

b a m b a m ' s said...

hati budi penting..duit pon penting.. xde duit macam mana nak bagi anak dara org makan dear.. =_='

asal dapat tampung family cukup lar kan..dapat extra money itu bonus..itu aje..eheheh

CikTomyam said...

hee..sy xpandang duet..dan xpandang rupa..=)

z.u.n.a.i.d.a said...

salam bro..hahaha hot topic..
mmg betul! kalo xde duit hidup xreal hehehehehehehe
xdelah..just kidding k!

realiti hari ini mmg camtu.
duit amat penting, tp kene usaha la skit kan kalo nak org pompuan pandang!

Atamdin said...

wah suke la aku ngan post ni...
haha sebabnya memang aku sendiri banyak pengalaman pasal duit nih..
memang kalo x de duit pompuan semua lari...
tapi itu pompuan kebanyakan yang tak tahu menilai erti kasih sayang dan kebahagiaan.
Kebanyakan wanita yang lari dan x pandang lelaki yang takde duit nih adelah pom[puan yang muda2.
dan ramai yang agak berumur x pandang sangat pasal duit sebab diorg dah banyak duit...
huhu sebab tu ramai yang minat kat aku semua yang da berumur..aku lagi konp[ius
thanks bro kongsi artikel nih

mizzapple said...

xsemua perempuan cmtu.

tp klo dh suka blh ikhtiar cri rezeki sama2.

Cik Sara Aspalela said...

xkesah pn...asl berkemampuan...i mean xd lah smpai nk plih laki yang kaya raya...tidak

najwa said...

salam...bg sya, sy lg pndng rupa dr duit.hihi..
actually bkn la nk yg b'duit.tp yg de future yg baek.xkn la nk hdup ngn org yg xmmpu tggung dri sndri kn..
if sye lg b'krjaya dr ssorg 2, tp ssorg 2 msih mmpu tnggung sya,pe slh nya..
jodoh sume d tgn Tuhan..ada duit tp xhrgai kasih syg kita pon xbgs kn..
yg pnting cri org yg mmpu mberikn kbhgiaan dlm hdup kita..
Tq..

Nitaholasweet said...

lelaki x berduit wlupn pnuh kasih syg bgku x ckup.
normal la girl skrng wlupn bkn mata duit,or kaki kikis,lame2 diorng akn sdar jgk bnde ni pntng dlm perhbungn...xkn ble date pmpn yg kuar duit.x gentle de...

ehda said...

xsemua pempuan mcm 2...tp skg memang pempuan kbnyak kn pndang wet. lau xda wet cmne nk hidup kan. sbg lelaki kna la usaha jgn duk sj je lau duk goyang kaki je eda pn xmau pndang huhu..

mommylavender said...

yup duit tu penting..tapi bukan lah no one!!! k..BUKAN no satu! kalu meletak DUIT juara kita jadi hamba duit.mommy setuju cam ina kat atas tu ckp,setelah berkahwen mencari n mengumpul duit lebih bermakna.. n tak semua perempuan memandang duit,yang utama pe kekawan????? kerjasama~hee

sham-inn said...

wah2...! aku sokong 100%.. ade gak kn owg wt entry nieyh.. oh yeah.. btol2.. lau ade duit, syg akn dtg mendadak.. yes! tepat sekali.. :D

Redha said...

sy org perempuan harus berduit. kerana bila sy tak berduit, lama2 laki akan bosan. sbb asyik diorg jer cari duit. kadang2 boleh kena ungkit. boleh buat mereka kaum lelaki stress.

khairul hisyam said...

aku akan kata salah. pasal ada beza.

cikribena said...

depend lah..
kalau tengah stdy takkan nak paksa pakwe kita belikan itu belikan ini..
memang pompuan pikir guna kepla lutut lah kalau macam tu..

kalau da keje.. tu kalau still jugak tak de duit walaupun makan gaji.. kena gak lah pikir sok2 kalau kawin takkan nak tanggung diri sendiri plakkan?? mesti lah pompuan nak yang berduit sikit.. supaya senang masa depan..
takleh nak ingat kita je seronok..
masa depan anak2 nnti camner? kalau tak berduit takkan nak pergi sekolah pun minta bantuan kan.. hurmm tu semua kena pikir..
huhuhuh

gigiAriEma said...

haha..like gilak entry nih..!! :)

MIMIE AIZA said...

bf saya x de kete. x de duit.. tapi oke je.. hahaa

SyedMuzzamir said...

orait . thank you for the comments . dont take it negatively . saya pun hanya meluahkan pandangan . and thank you for the idea. hehe

Anfaal Dhiyana said...

Kalau nak di ikutkan lah bagi sy, duit ni mmg perlu. Tapi sy lebih mengukurkan usaha lelaki tu utk mendapatkan duit @ nafkah. Kalau perempuan tu dari golongan sederhana mcm saya, tak miskin tak kaya, mmg takkan pandang duit sebagai benda utama. mmg kita akan pandang pada cara lelaki tu berusaha untuk mendapatkan duit. Kalau perempuan tu jenis DIVA or mmg anak org kaya, mmg dia akan pandang pada lelaki yg berduit dan berharta. ini semua pengalaman diri sendiri, nampak depan mata sendiri. :)

Oleh tu utk lelaki luar sana, jangan ingat semua perempuan ni mata duitan sangat or nak lelaki yg mmg berduit. Kita cuma suka tengok lelaki berusaha untuk mendapatkan duit. Nampak manly sikit. :)

Orang kata kalau hidup tak de duit pun susah. duit tu mmg keperluan. :)

hayati hashim said...

bukan smua prmpuan mcmtu.. saya yakin sbb tunang saya juga x berduit. dlu sya knal dia, dia moto pn xd, sdgkan saya bkereta.. skrg alhmdulilah... kalau dh suka, rzki sma2 cri la. yg pnting dia sayang saya. ye mmg sayang xboleh beli beras, tpi duit bkepok pn x mnjamin bahagia kn......

duit penting, tp bukan no 1!!!

Anonymous said...

emmmm..duet tuh penting.even lau da kwen, mslh cerai berai pon boleh jadi sebabnye xde duet!!blaja la pndai2, da ade duet, 'semua' bleh bli beb!!

Unknown said...

Aku ditinggal Kan kekasih ku,kerana aku tak ada duit. Masa bercinta sungguh Indah dan bahagia pabila tahu aku tak ada duit Dia hilang terus tanpa khabar berita.hati ku sungguh hancur berderai

Unknown said...

Aku ditinggal Kan kekasih ku,kerana aku tak ada duit. Masa bercinta sungguh Indah dan bahagia pabila tahu aku tak ada duit Dia hilang terus tanpa khabar berita.hati ku sungguh hancur berderai

Unknown said...

Aku ditinggal Kan kekasih ku,kerana aku tak ada duit. Masa bercinta sungguh Indah dan bahagia pabila tahu aku tak ada duit Dia hilang terus tanpa khabar berita.hati ku sungguh hancur berderai

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...