NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Sunday, May 15, 2011

KOPI : Penawar Breast Cancer


Ekhem Ekhem . lawa kan gambar kat atas ni ? memang lawa sangat . kena dengan entri aku malam ni . oh by the way , ni header blog kawan aku . sila klik untuk bertemu dengan empunya blog , Encik Kopi . maaf ye aku paw tanpa kebenaran . saman lah aku kalau boleh . tadi tengok Mentor , sangat tak best malam ni . semua bajet simpan untuk next week . cess . kebelakangan ni , aku cam ada masalah sikit . kusut lah jugak . tapi tak boleh nak kongsi dekat blog , hal personal tu aku rasa better aku just kongsi dengan kawan terdekat je . buat apa nak heboh . bukan menarik pun kan .

al kisah , aku rasa macam kelakar sebenarnya . kopi dikatakan boleh sembuhkan penyakit breast cancer . mula mula aku baca tajuk besar , aku dah jerit " BOO " sepuluh kali . wallawey sekali aku kira berapa kali aku jerit . sampai sepuluh kali kot . takde lah , sebelum ni orang duk kata kopi ni ada kafein , tak baik untuk kesihatan . dulu aku pernah present pasal khasiat kopi , dia boleh bagi tenaga dan sebagainya . tapi penyembuh breast cancer ? you gotta be kidding . teknologi sekarang guna laser bagai , tak mampu nak settlekan masalah breast cancer ni . lantaran , kopi yang harga kurang dari rm1 ni boleh nak cegah breast cancer ? musykil . tapi ada kajian pasal ni . 


kajian menunjukkan wanita yang minum 5 gelas kopi atau lebih dalam sehari , boleh mengurangkan sebanyak 57% kebarangkalian untuk develop breast cancer berbanding dengan perempuan yang minum kurang dari segelas kopi sehari . sumber di ambil dekat SINI . so lepas ni kalau nampak ramai wanita duk order air kopi je time lunch , tiba tiba dekat old town white coffee ada perempuan je , takyah nak kesah , takyah nak gelabah okay kaum lelaki . tu cara mereka nak elakkan daripada terkena penyakit ni . kaum lelaki , jangan nak duk tepuk tangan , duk buat banner tulis " PADAN MUKA KAU PEREMPUAN " .. jangan jangan jangan .. lelaki pun ada potensi untuk kena penyakit ni .. namun antara kopi mampu untuk mengurangkan kebarangkalian untuk mendapat penyakit ini , belum lagi dikenalpasti , belum lagi di buat kajian .. at least kaum wanita dah ada cara .. kau ada ?? kalau tau takde , duk diam diam okay .. 

kita, lelaki kena COOL je . walaupun kita nak tepuk tangan , boleh buat . tapi jangan obvious sangat . sampai buat banner bagai . mungkin boleh pergi dekat perempuan tu dan berkata " minum kopi sebab nak elak penyakit ke kak oii " .. kira okay dah tu .. normal lah sikap lelaki .. selalu nak kacau kaum wanita kan .. kaum wanita pulak suka lah bila kena kacau .. tersipu sipu malu .. kalau yang gatal , duk melayan lah .. kalau yang waraq sikit , just buat buat tak tau .. tapi kalau yang ala ala jantan sikit , takyah nak cari pasal . kang kena hempuk dengan kopi panas .. baru tau .. tapi lawak , dah kata nak jadi jantan , ape kes nak kesah ada breast cancer ke tak .. cool sudah .. =P .. 

5 comments:

teyqahd said...

penah dga jugak pasal ni , huu

...Minah BluR... said...

erm.. tu lah dgarnye xelok minum kopi.. saye mmg xsuke langsung mnum kopi.. prefer tea..

+akufobia+ said...

eh?

Marlia said...

saya pun ada n3 pasal khasiat kopi
http://marliamizi.blogspot.com/2011/03/kesah-secawan-kopi.html n tak sangka lak kopi leh kurangkn risiko menghidap breast cancer coz saya peminat tegar kopi..

farhana_acimek3 said...

hahahah lpas ni minum kopi banyak2 sampai malam2 jd panda...xleh tdo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...