NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Thursday, June 30, 2011

BUDAK KELANTAN

Have you ever heard someone said that “ Orang Kelantan tu memang , bikin kecoh jer “ .. well , aku selalu jer dengar .. kat mana mana jer aku pergi , people who have the same perception towards Orang Kelantan .. in which I have two advices for those kind of people .. Number one , stop being skeptical and judgmental . Number two , get to know them first , then only you have a say . okay ( sambil buat muka tak puas hati ) ..

“ woi mat , pepatah ade kata disebabkan nila setitik , rosak susu sebelanga “ .. eceh , selamba badak ko sound aku . macam aku tak belajar ! it is unfair lah kan . memang lah betul pepatah tu , but we cannot stop people from doing something kan , tak kesah lah benda tu elok ke tak , baik ke tidak . aku kan dulu belajar Mrsm Dungun , lepas tu Mrsm Kuala Krai , lepas tu Mrsm Kuala Terengganu . semua tempat ada geng Kelantan . mana mana aku pergi orang Kelantan bersepah . macam cendawan tumbuh di siang hari . amik sebijik , pepatah aku pakai . kau mampu ?

Memang logik nya orang akan negative sikit kan dekat org Kelantan ni . asal gaduh je , mesti orang Kelantan yang kita expect buat hal . asal ade jer kes disiplin , mesti orang Kelantan jugak . asal pergi surau je , mesti orang Kelantan jer . aiseh . macam macam pandangan orang . cakap lebat pun yer jugak . contoh “ semale aku gi bunuh otromen . mapuh kerah , aku buwi lezer . die terus . doh duk gege lapu lip lap kelik kat dada . “ maksudnya “ semalam aku pergi bunuh ultraman . mati terus . aku bagi laser . diam terus . tu la bising sangat , lampu kat dada tu duk kelip kelip “ .. padahal bunuh lipas jer pun ..

Apa apa pun , bagi aku , tak semua kepala ayam macam ni , most of them yang aku kenal , semua cun je perangai . yang paling best , pergi lah mana pun negeri dalam Malaysia ni , dorang tetap akan cakap Kelantan . diorang bangga dengan bahasa diorang . wajar lah mintak keluar dari Malaysia , tubuh Negara sendiri . haha bahasa dah ada , culture dah ada . ahaks . tapi ade je kawan aku Faiz Fahmy , selalu jer cover cakap KL . haha . hasilnya sangat comel . macam Panda . 


ni lah Panda tersebut ..
muka Kelantan sangat kan ..


 ni pun kelantan jugak ..
ahaks .. lawak lawak ..
Bird - Beard .. sakit perut gelak ..

5 comments:

rain_gurlz said...

bkn sume org ske kutuk org kltn
my mom ske puji org kltn
she said "pakwe kltn sumenye baik2"
HAHAHAHA....

vampire's lovex said...

semua negeri sama je,kalau baik org tu,baik lah..kalau tak,tak la...xde nye tengok negeri kan....


hehe

ainondreamergirl♥ said...

sy ore kelate. hihi :)

Nik Nakimi Amirul Yaccob said...

haha. best entry nih! saya org kelantan dan sy sendiri dah bosan dgr kutukan dari pelbagai pihak mengenai orang kelantan.

saya harap orang-orang negeri lain cukup lah kutuk2 kami :(

by the way, saya pun mrsm KT :D

NuR FaTiN said...

aku rasa la kan.. bukan org kelantan suka buat hal... tp sebab mereka ni ramai.. merata2 tempat wujud... so mostly mmg apa yg diorg buat tu menonjol la sbg golongan majoriti di sesuatu kawasan.. padahal ade gak org tganu yg buat hal tp org x dpt detect sgt sbb suka ckp kl.. haha.. mcm mu la.. jupe kat d'gate pon nk ckp kl ngn aku.. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...