NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Friday, June 17, 2011

IKHLAS DARI HATI

Aku nak share kisah peribadi aku . macam bagus kan . tapi takpe lah . kalau menyampah takyah baca . kalau suka , komen . kalau tak suka , senyum dan klik pangkah boleh ? takyah nak jadi Anon , komen komen mengarut serabai . tak perlu nak berusaha sangat okay . bila keluar result exam , macam macam perasaan kan timbul . kalau yang dapat okay , senyuman terukir . yang dapat sederhana , tak berapa nak senyum sebab tak puas hati , rasa boleh dapat lagi baik . yang dapat tak memuaskan , sedih dan blame diri sendiri . aku pernah rasa tiga tiga dan still rasa . sem ini , rezeki aku , dapat result okay sikit dari sem lepas . puas ? aku manusia yang tak pernah puas , nak dapat markah penuh je . bukan tak reti bersyukur , tapi nafsu aku dekat result ni buas sikit . tapi aku senyum kali ni , debaran habis , usaha rasa berbaloi . 

sem lepas , aku separuh mati . bagi orang lain , mungkin diorang tak faham . diorang akan kata " okay lah tu , aku teruk lagi " . reaksi normal . logik kan ? cuba kalau aku mengadu dekat kau , tak puas hati , takkan kau cakap " tu la aku dah suruh usaha dulu , kau degil , main kuat sangat " .. kan kan ?? mesti kau cakap benda benda yang positive . yer , semua orang akan buat macam ni .. kita macam takleh terima kenyataan bila kita dapat sesuatu yang kita tak pernah dapat . sebagai contoh , nelayan . hari hari pergi ke laut dapat ikan 25kg sehari . cuaca buruk pun , at least akan dapat juga 20kg . satu hari , cuaca gila bagus , tak dapat satu kg pun ikan . yang dapat selipar jepun je . tu pun less than 1kg . frust gila kan ? kau tak faham sebab kau tak pernah jadi nelayan . aku pun tak pernah . tapi ni analogi . maaf , aku tak reti nak reka analogi . tapi aku nak cakap lebih kurang macam tu lah . 

sepanjang belajar dekat Uitm , aku tak pernah dapat pointer bawah 3 . sem lepas , aku dapat 2.98 . tuhan je tahu macam mana perasaan aku . dah lah masa tu tengah praktikal . nasib baik bos tak tanya result aku . masa tu , kawan kawan aku ada di sisi . hari hari , aku mesej diorang , cerita masalah , mintak nasihat , mintak consultation . tiap tiap malam , tidur tak lena . sedih . frust . buat list , kesalahan kesalahan lampau . tulis atas kertas " bodoh bodoh bodoh " .. kutuk diri sendiri . macam macam . sampai satu tahap , rasa benci dekat diri sendiri . untuk aku recover , makan masa . dekat sebulan jugak . banyak jugak entri aku buat , cuba buang apa yang terpendam dekat hati . tapi bukan mudah . walaupun aku jenis happy go lucky, still aku ni manusia biasa . banyak kekurangan . aku tak boleh terima kegagalan . twitter dibanjiri kata kata negatif . 

nasihat aku , jangan pendam semua benda di hati . luah kan dekat kawan kawan , atau keluarga . cerita , kongsi . kalau tak tau nak luah kat sape , try me . contact aku . tinggal komen dekat fb aku ke , twitter ke . kalau nak no hp aku , boleh . mintak dekat inbox facebook . nanti aku kasi . bila kita pendam , perasaan sedih dan gagal tu melekat dekat hati . sampai bila bila pun kita takkan bangkit sebab benda ni tersekat dekat celah celah jiwa raga kita . takpe , mungkin amik masa sikit , nak hilang rasa kecewa tu , tapi lama lama dia akan hilang , kalau kita nak dia hilang . okay . all the best . 

3 comments:

Mawar Berduri said...

kalau pendam sorang-sorang, boleh jadi gila. tak pun meroyan.

sakit luka lebih baik daripada sakit di hati.

crayon said...

jgn pendam.. nanti jadi gila macam aku.. aku penah mental sat.. hahaha

una berry said...

*pats shoulder*
hang on there
and good luck for ur future

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...