NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Monday, July 4, 2011

DEBATE

Ada seorang student Mrsm inbox aku , kira junior aku lah kan . tanya pasal debate . tips katanya . hehe . segan aku nak bagi tips . aku ni apa lah sangat . tak pernah pun lawan luar uitm Malaysia . pernah wakil uitm kuantan jer pun . tu pun sebab uitm kuantan students tak ramai , so ada lah peluang aku nak try masuk debate . kalau tak , takda maknanya .meh aku story sikit pasal career debate aku walaupun korang tanak tau pun . ianya bermula secara kebetulan . time aku form5 . ada pertandingan debate inter class . so aku wakil kelas aku lah sebab takde orang nak dah . lagipun aku ketua kelas , so nak taknak kena jugak .

Tapi tak bimbang lah . sebab pakai teks . so habis habis , baca jer lah teks tu kan . that’s what I did pun . sekali menang . Berjaya ke final . tapi final tak buat . dua team final tu diserap masuk team debate Mrsm Kuala Terengganu . so Nampak ? secara kebetulan kan . yes , aku English debater . sebab bm memang lah aku tak reti . pernah wakil kelas jugak untuk BM . gagap ! tak reti cakap baku ! bunyi macam orang asli aku debate BM itu hari . so dekat uitm pun macam tu . kalau senior debaters , tasha dengan ee tak bagi belas kasihan dekat aku , memang aku tak jadi debater uitm pun . diorang kesian tengok aku berhingus semangat nak masuk debate . huahaha . thanks to them lah , kalau tanpa mereka, aku bukan debater . 

Lepas tu , kebetulan lagi , debaters lelaki tak ramai . so nak tak nak , aku jadi presiden kelab . aku nak bagi dekat leslie , debaters terhebat uitm kuantan , tapi nak kena lelaki jugak jadi presiden . so jadi je lah kan . best ke jadi debaters ? bagi aku ada best , ada tak best . aku ni tak bagus pun . cakap English berterabur . accent kampung ! vocab sikit ! selalu stumble of words . bila berada among debaters lain , aku antara yang akan cakap melayu even orang tanya in English . sebab aku takut malu salah sebut ke , salah grammar ke . so dekat sini part yang tak best . yang best , boleh layan emosi . tengah debate kan , sebelum turn kita , berdebar nak mati . tangan ketar ketar . sampai depan . terus saka rasuk . cakap macam bullet train takde titik noktah . dan terus emosi . lepas habis bagi speech , duduk . rasa lega. Mula lah start tanya soalan , buat muka , kacau pihak lawan . huahahaha , part ni best . horayy . 

Yang lagi best , kalau dalam competition , kita jadik judge . serious best . sebab kita jadi yang hebat antara diorang kan . walaupun tak pun . diorang hormat judge kan . so apa apa kita cakap , diorang tak setuju pun takde effect . judge macam aku lah selalu lepas habis bagi verdict , kena serang dengan debaters . sebab tak puas hati . aku tak pernah lagi kena serang . nasib baik . kalau tak , terkumat kamit gak aku nak jawab kan . itu lah pengalaman aku . so tips nya , takde . pakai hentam je . nak cakap apa , cakap jer . Cuma kena tahu , kita selalu betul . pihak lawan selalu kalah . buat lah cara macam mana pun , biar kita jer selalu betul . heee . 



Leslie - Baju Kurung Biru .. Jubah hitam - Madam Shatrah , Penasihat 
yang lelaki tu , yang hensem tu , yang comel tu , AKU ..
saat saat akhir sebagai debaters...


4 comments:

♥misz nana♥ said...

hebat lah tu leh jadi debator BI... hehehe..

Siti Nadzirah Zakariah said...

sy masuk debat BM je. BI x reti. ckp pakai teks boleh tapi nnti bila kene kacau dengan pihak lawan nak jwb ape. huhu. walaupun kalah masa suku akhir, tapi dapat bawak balik pembahas terbaik. kenangan manis sebelum melangkah keluar dari sekolah :)

Mabuk! said...

Best apa masuk debate, boleh gaduh mulut. Haha! I follow you!

eesyaheera said...

rindu gila nak berbahas

sayangkan anak tangan-tangankan,
sayangkan isteri tinggal-tinggalkan,
sayangkan pihak pembangkang,
saya bidas-bidaskan.

HAHAHAHA. Rindu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...