NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Thursday, August 11, 2011

KEANEHAN BULAN PUASA


cuba teka apakah lelaki bertopi keledar di atas sedang membuat ? betul ker bahasa aku . aku pun tak pasti . dah lama tak cakap bahasa melayu ni . berangan diva sangat . aih lain macam jer bahasa aku . tu laa pasal , aku terbaca blog Kak Senduk sampai aku jadi Sudip malam ni . ni gara gara Mira Nilai . amboi nama nak glamour jer . gampanglicious sangat . haha . 



tahun ni aku takde lagi dengar kes kes dalam suratkhabar pasal orang ponteng puasa ni . yelaa aku baca suratkhabar , baca bahagian hiburan jer . mana ada cerita orang ponteng dekat bahagian hiburan . ke ada Lisa Surihani ponteng puasa dengan Yusri KRU ? ade ? untuk menjawab soalan di atas , yer , tu gambar lelaki sedang order makan di kedai Cina . sanggup ! entah halal ke haram tu . oh lupa , dah kata ponteng puasa , dah tinggal yang wajib , takkan halal haram dia kesah . kan ?



kejadian aneh berlaku dekat aku bulan puasa ni dan aku yakin korang pun sama kan . aku ni memang kuat makan . statement ! tapi memang betul pun . sejak cuti dua bulan lepas , hari hari kena bebel , sebab mak aku kata dia jarang nampak mulut aku duduk diam , asyik kunyah makanan jer . aku bukan nak makan sangat , tapi perut ni berbunyi lagu keroncong jer tiap masa . serabut tau . so aku kena diamkan dia . aku belai dia dengan makanan . hehe . tau pun diam . 



tapi bulan puasa ni , tuhan bagi aku kekuatan luar biasa . tak lapar , tak dahaga , tak letih . ok tipu lah tak letih . kurang letih . padahal tak makan ni sehari suntuk . pulak tu , bukan aku duduk rumah goyang kaki , angguk geleng kepala jer , aku aktif pulak tu . aktif dari bulan bulan biasa . hari hari angkat kuih masuk kereta . bukan sebekas dua bekas . berpuluh puluh . dengan balang air soya lagi . tough dah aku ni . lepas tu , pergi bazar dan tempat jualan , angkut keluar pulak dari kereta . dekat magrib kan , angkat lagi masuk kereta . macam buruh kasar dah aku ni . kadang kadang feeling mat bangla datang menjengah .



kalau laa bulan bulan biasa aku boleh tahan lapar macam ni , confirm dah kurus longlai aku ni . maybe aku jadi aneroxia ke . sape tau . haha . aku taktau . aku , bulan puasa ni , tengok Cadbury tak rasa apa . orang hulur KFC , aku rasa nak muntah . aku belanja Mcd , aku tolak tepi . macam bukan diri aku dah . orang kata the best time nak belanja aku makan best best adalah bulan puasa sebab aku akan tolak no matter what . confident , jangan ngetest yer . kang aku nak , melayang duit ko . 



apa yang aku fikir time siang hari adalah supaya diberi kekuatan untuk habiskan puasa 30 hari . poyo giler ! takde laa . siang hari aku sibuk kot . sebab tu aku tak fikir sangat makan . tapi even aku jual dekat bazar , yang kuih muih macam macam jenis aku duk jual , aku tak rasa nak pun . even gerai tepi aku jual air seribu jenis , aku tak terseliur pun . ke aku ada penyakit ? wahahaha . apa apa pun , makan ikut kemampuan okey time berbuka . jangan nak gelojoh sangat makan ala ala ular sawa . sungguh tidak cool . 



14 comments:

Bob Merley said...

miracle month! bole tgk ragam org (=

Alip Apai said...

haha..kantoilah mereka.walaupun awal2 dh kantoi dgn Allah Taala

dillataib said...

gambo ni mg ambik sndiri ke gane?kat mane tu??ntah2 india kot yg tgh bli mknn tu..=_=

SyedMuzzamir said...

dilla - bukan aku yg ambil . tu gmbr dalam arkib berita harian . tahun lepas tu .

syuhadamdhassan said...

harap2, brader yg pakai topi kledar tu bukan islam:)

CiK GorGeouS ! said...

orang isLam ke tuh ?? kaLau isLam, nauzubiLLah...semoga kembaLi ke pangkaL jaLan =) kita sangka baik je Lah =)

ZWAN SABRI said...

samala kita bro.. bulan posa ni aku rasa aneh sangat sbb aku x rasa letih sangat.. HAHA


MySuaraBlog: Kurangkan Makan Nasi

♥♥ arabella ♥♥ said...

haha, ari tuh nmpk 2 mamat melayu tulen..rilek je mkn subway...mcm2 kan diorng nh...

caliph shuriken said...

klau btul laa yg beli makanan tu melayu.. *speechless*

Aida Omar said...

mmg aneh..hahaha. org melayu lain sibuk berpuasa dia sibuk beli juadah. :)

Mabuk! said...

Memang xpatut nk mkn punye pasal sanggup beli kat kedai cine. pose elok2 ye tuan blog:)

Mommy Fara said...

Menambah keanehan bila si tua masih tak berpuasa...

Selamat berpuasa!

alongxp said...

alah bro... tgk kat berita ari tu,ade lak org islam jual makan kat kedai bukan islam, pastu ade lak yg jual dlm bonet keta... biassa bro...
ko try la puasa isnin ngan kamis dulu,pastu baru tambah lagi weekend lak ke...kan? nnt cepat sikit jodoh ko... hahaha

afzam said...

xtau malu betol laaa.dia orang..bukan nye lame pon puase ni sebulan je tu pon xnak kerjakn tanggung jawab sbagai umat islam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...