NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Friday, December 24, 2010

Dasyatnya Solat Subuh

petang petang yang redup ni best jugak duk relaks. actually tengah nak join Ben Ashaari punya contest. but fail sebab internet ni haram. takleh langsung masuk blog Ben. tension ! tapi takpe, aku nak share something useful untuk korang petang ni. aku dapat info ni time khutbah jumaat tadi. tapi bukan dari Pak Imam tapi dari slide yang ditayangkan time tok imam tengah baca khutbah. isi khutbah dengan slides tu dua benda berbeza. hehe. so korang baca eh. aku  baca pun menarik and macam best. then, tak sabar sabar nak share ngan korang.

Satu pagi yang indah, ( aku tambah ni, nak bagi cerita nampak real sket ) seorang pemuda bangun awal untuk solat subuh berjemaah dekat masjid. lepas mandi, dah wangi2 dah, dah pakai hensem2, sembur perfume sket, dia gerak dari rumah. dia sorang-sorang je. on the way tu, dia terjatuh. Gedebuk... habis kotor baju dia.. dia cepat cepat bangun dah bersihkan baju dia. then balik umah dia pegi tukar baju lain.. then, dia pun kuar pegi masjid balik. on the way tu jugak dia jatuh buat kali kedua di tempat yang sama. Gedebuk lagi sekali. pemuda tu relaks je. dia bangun, basuhkan baju dia. then balik rumah pegi tukar baju balik. lepas siap2, dia pun gerak kuar nak pegi masjid lagi sekali. walaupun dah dua kali jatuh, dia tak batalkan niat dia tu dari solat jemaah dekat masjid. 

orait, ni kali ketiga dah dia kuar dari rumah dan bergerak ke masjid. on the way dari masjid. datang seorang lelaki bawa lampu, pegi dekat pemuda ni tadi. dia pun kata " saya nampak awak jatuh dua kali dekat sini. sebab tu saya datang bawak lampu,supaya awak tak jatuh lagi ". mereka pun bergerak ke masjid. sampai dekat pintu masjid, pemuda tu ajak lelaki yang bawa lampu tu masuk, tapi die refuse. eh eh speaking lak.dia tanak lah maksud aku. walaupun berkali kali di ajak, dia still tanak jugak. pemuda tu pelik lah kan. then lelaki pembawa lampu tu pun cakap " SAYA ADALAH SYAITAN " .. pemuda tu apa lagi terkejut yang amat sangat. then syaitan tu pun sambung, " tadi awak jatuh dua kali, saya yang buat.. pertama kali awak jatuh, san awak balik tukar baju then datang ke masjid balik, Allah dah ampunkan semua dosa awak. kali kedua awak jatuh then tukar baju and gerak balik ke masjid, Allah ampunkan dosa seluruh keluarga awak. kali ketiga, saya takleh benarkan awak jatuh lagi. saya takut nanti dosa seluruh orang kampung diampunkan, sebab tu saya datang bawa lampu ".

macam mana ? menarik kan ? aku dah tambah2 sket cerita kasi menarik but jalan cerita yang sama orait, moral of the story, jangan abaikan niat baik kita sebab nya kita taktau apa ganjaran yang bakal kita perolehi walau sesusah manapun, walau banyak mana dugaan nya okeh. jangan give up. 

p/s : thank you kepada yang dah join contest , siapa yang belum , sila cepat kan langkah anda. benda baik ni jangan lengah lengah kan eh. 

5 comments:

Syazana Aziz said...

menarik..

tapi shaiton tu..

shaiton betol. memang dasar shaiton.

SyedMuzzamir said...

aa. mmg syaitan btol. walaupun bahasanya manis.

SyedMuzzamir said...

aa. mmg syaitan btol. walaupun bahasanya manis.

manggosteen said...

hadoi..kekdang nak bangun subuh pun berat..
ini kan lak nak g masjid..
tmbh2 kalau dah tudo lewat..

SyedMuzzamir said...

tu lah. orang kata kalau dah tido lewat, jangan tido. teruskan stay up. lepas subuh baru tido. best jugak =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...