NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Friday, April 8, 2011

PROJECT PAPER


project paper . ni lah benda yang paling membebankan bagi aku . sebab subjek ni 2 semester kena ambil . dia bersambung . sem lepas buat proposal . sem ni sambung lagi buat . benda yang cerewet dan terlalu teknikal bagi aku . banyak sangat benda kena buat . edit itu , edit ini . salah grammar , tak cukup points . semua ada . tension . memang rabak la wei . sebagai orang yang mengalami kesusahan buat project paper ni , aku sarankan korang , andaikata kena buat project paper , buat lah awal awal okay . jangan tangguh masa . nanti menyesal di kemudian hari .

cabaran menyiapkan project paper adalah seperti berikut :

1) Masa

masa sangat lah singkat . sebenarnya kalau buat awal awal , memang takde masalah sangat dengan masa . but since aku lengah kerja , so memang rasa masa tak cukup . bila masa tak cukup , research limited . input tak banyak . kerja jadi tak sempurna . so tak tau lah result macam mana . harap okay . 

2) Maklumat

tajuk yang kita pilih masa sem sebelumnya iaitu Part4 adalah sangat penting . sebab kalau tajuk kita tu , kurang maklumat , kurang info dekat internet atau mana mana , masa part5 memang akan hadapi masalah . sebab tak tau apa yang nak ditulis dalam project paper tu . hmmm kena kreatif jugak nak buat benda ni semua . 

3) kena jadi seorang yang sistematik

sistematik di sini maksudnya kena jadi betul betul sistematik . buat satu folder khas untuk project paper . supaya semua benda tersusun . dalam laptop aku , adalah lebih dari 4 folders project paper . so memang kelam kabut setiap kali nak cari info . macam nak gile . haha . so terjadi lah kadang kadang maklumat hilang , file ini hilang , file itu takde . 


4) buat back up

kena ada back up file file semua . aku memang tak berapa bijak nak buat back up . sampai ada kadang kadang kena buat balik dari awal . sebab terdelete . haha . macam haram . tapi memang kena sangat sangat buat back up . wajib . 


5) simpan duit

kena simpan duit awal awal . sebab nanti bila nak print , nak buat hard cover , time tu memang banyak duit nak pakai . kalau tak simpan duit awal awal , nanti time tu lah duk rasa macam nak pergi kerja kedai mamak tepi rumah , nak cari duit lebih , nak bayar duit project paper . 

project paper aku buat dalam kumpulan . 4 orang . namun begitu , still hadapi masalah walaupun dah ada 4 tenaga kerja . haha . kalau buat sorang , maknanya tak tidur malam lah wei . Alhamdulillah kerja dah hampir selesai . petang ni pukul 4 kena submit . namun sekarang ada masalah sikit . harap dapat settle cepat . Amin . nasihat terakhir , bahagikan kerja betul betul dalam kumpulan . elakkan daripada berselisih faham dengan team members . tundukkan ego dalam menyiapkan project paper . lepas siap , kalau nak gaduh , gaduh lah . takde orang nak marah dah time tu . memang tak dinafikan banyak kes gaduh bila buat project paper . sebab semua tertekan nak siapkan benda ni . apa pun , hadapi dengan tenang okay . =)

5 comments:

Duta said...

len kali buat backup...

Duta said...

sy minat bce blog kamu..mmg bgus brmanfaat..OMG

iron-ejan said...

betul la amer. dulu masa aku amik Dip..sume nak kene buat. sistem, dokumentasi lagi. dapat plk group member yg hampeh.

degree aku xrasa lagi skrg amek PJJ. next sem baru start final project.

hermm 2 kali 5 la kte...

pasal bab duit tue...takat nk print lepas lagi. cm nak bayo yuran skolah ni..makluma la xmau tambah utang kt PTPTN dah..

pape selamat maju jaya

CikTomyam said...

heheh saborjelah..sy pun tengah nak siapkan tesis final yer nie ^^

eesyaheera said...

sem ni aku buat proposal. sem depan buat research. aku buat sorang-sorang wehhhh T__T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...