NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Monday, July 11, 2011

DAHLAH GEMUK DEBOK , BODOH PULOK TU

Suatu pagi , seorang abang pergi mengambil adiknya di sekolah . abang nya berhati suci tulus telah menjemput adik nya di hadapan kelas . tiba tiba datang seorang budak cakap banyak macam anak lawyer tanya si abang " balik ke ? " sambil tangan tunjuk dekat si adik . si abang menjawab denga senyuman paling ikhlas lelaki melayu terakhir " ye dik , jom lah nak ikut " . budak itu menjawab " gemuk nye . abang ni gemuk debok , ( debok adalah perkataan terengganu untuk menunjukkan gemuk yang amat sangat ) , kalau kena tembak mesti dok mati sebab gemuk " . si abang tak layan , sebab si abang tak tau budak tu tengah cakap , gemuk debok tu sapa ? si abang pun berlalu tanpa melayan kerenah budak yang masih tak faham erti hidup . kalau la budak kecik tu tau si abang tu jadi macam tu sebab gastrik , mungkin budak tu takkan tanya soalan macam tu .

kejadian kedua terjadi di ruangan comment facebook . bila seorang lelaki berhati murni update status di facebook . bercerita pasal tiket wayang . si lelaki ni tengah drive , so tak tau sangat apa kawan kawan dia komen . tapi dia excited bila si kawan nak bagi tiket wayang dekat dia . terus , si lelaki ini ajak tengok dekat KLCC . tengok lah apa yang kawan itu reply di gambar di bawah . sesungguhnya dunia ini sungguh tidak adil . semua orang pandai menghukum . semua orang nak jadi tok hakim tanpa ada asas dan ilmu yang cukup di dada . 


kenapa orang gemuk di layan sebegitu ? kenapa orang gemuk di katakan makan space kalau naikpublic transport ? kenapa mereka di kata kan menghabiskan stok makanan di kfc dan mcd ? tahukah anda , meraka juga manusia biasa yang punya hati dan perasaan . mereka juga ada nafsu dalam apa jua keadaan . kelebihan mereka adalah mereka mampu makan dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa . kau boleh ? kenapa mahu concern dia besar ke tidak ? ada ke dia rampas kau punya makanan ? atau kau jeles diorang terpaksa pakai kereta 4wd sebab tak muat nak masuk kereta kereta kecil ? kepada mereka yang tergolong dalam golongan ini , sabar lah . anda tahu siapa diri anda . be positive okay . maaf aku tak boleh nak nasihat banyak sebab aku tak tau apa korang rasa . dan aku juga bukan dari golongan kalian . huahaha . aku taktau apa aku mengarut . sekian terima kasih . 



11 comments:

NUR said...

sib baik faham debok tu apa..

Apisometres said...

huhuhu..

sabor jek la.. certain org mmg xde software "jaga hati@santun" dlm pale otak diorg.. so.. be strong.

eesyaheera said...

i have been through this. Sekarang kurus skit (kot?) Hahahaha

eesyaheera said...

Eh, lupa ke kau selalu panggil aku buncit masa sekolah. Sekarang dah faham apa perasaan aku. Okey bye. haha

Beeha B. said...

mengerti perasaan itu...

Fifi said...

kadang2 ade yg sngaje nk bgurau..tp brlebihan

shedameor said...

jangan tacink2 sangat :)

cik bai said...

sabor ek..

NuR FaTiN said...

bebudak mmg kurang berakal lg... bila adik aku kutuk aku ngn bapak aku... kami akan kata.. "tengok la hang besaq satni...." bukan doa.. bukan doa... haha

tp siyes kazen aku kutuk kakak dia gemuk.. sekrang dia memiliki pingang seorang model pada umur 7 tahun.. haha

dillataib said...

gemuk ke,kurus ke,
tak menjamin ke syurga.
yg membezakan manusia hanya IMAN.

Allah creates us for a reason.
if He creates us the way we are today,He certainly got a reason for that.n i'm not gonna question that bcoz i know wht He do,is wht's the best for us,no?

ps:mati nanti sume kna mkn ngan cacing tanah.xde nye yg cantik,cacing tak makan.yg kurang cantik cacing dtg makan satu famili.no?;p

Wan Eyla said...

org gemuk pom ade prsaan la..kdg2 diorg lbih memahami..sy ade 2 org besfren yg kategori gemuk,diorg sgt baik n memahami..utk org krus,korg kne igt..org kurus pom bleh jd gemuk jgk..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...