NAK SIMPAN TABUNG HAJI LAH =D

Monday, August 15, 2011

PUASA YOK YOK

bangun pagi , amek hp , check timeline twitter , tapi tak gerak gerak , rasa nak campak jer hp ke dinding , baru teringat , semalam BIS dah expired . so tak leh guna lah twitter . disebabkan oleh itu , rasa serabai , bukak laptop , log in twitter . macam bodoh kan ? tu laa dah jadi tabiat bangun tido baca timeline twitter dulu sebelu gosok gigi dan breakfast . oh breakfast ? aku puasa okay . 

pernah tak dengar term puasa yok yok ? puasa yok yok ni bukan sejenis puasa sunat yang baru tetapi ia selalu dipraktiskan oleh orang kita terutama budak budak . tiada niat sebelum mengerjakan puasa ini , cuma perlu ada niat yang jahat dan bisikan godaan pihak tertentu . letih la nak main teka teki . puasa yok yok ni actually puasa yang tak penuh . either puasa separuh hari atau tipu puasa .

haa kantoi tak puasa ...

dulu aku masa kecik , jarang puasa penuh . selalu puasa yok yok . puasa separuh hari maknanya bila azan zohor , aku dah berbuka . maknanya sebulan , aku puasa 15 hari laa jadinya . tiap tiap hari buat half day . haha . time dekat sekolah , bukan main lagak . sibuk tanya orang puasa ke tak , kalau tak puasa , kena boo . aku ni selalu boo orang . diorang taktau taktik aku . aku balik sekolah jerr , terus berbuka okay . 

yang tu time suci lah . ada jugak keadaan di mana aku tipu puasa . so parents aku taktau pun yang aku tak puasa . taktik aku sangat mudah dan berkesan , buat buat nak mandi or masuk toilet . then teguk air dekat paip air . memang jijik tapi time tu tak fikir jijik or kotor dah . yang aku fikir dahaga nak mati . kadang kadang pernah jugak pergi bukak peti , telan apa yang ada dalam peti . even ayam goreng dah sejuk sebab letak dalam peti , tapi time nak ponteng puasa , ayam tu jadi panas automatik . sebab minda aku ni dah set macam tu . 

lapar laa pulak tengok gambar ayam ni .. sabar sabar ..


tapi aku tak pernah lagi berlakon sakit perut ke gastrik ke . sebab memang aku tak reti berlakon , nanti kantoi jer . tapi bulan ramadhan lah , aku paling suka sakit . sebab bila sakit , takyah puasa . contoh kalau demam , doktor suruh makan ubat pagi , petang dan malam . so macam mana nak puasa kan . even aku benci ubat pun , bulan puasa ubat jadi bestfriend ok . lawak teringat cerita time kecik . sekarang agak agak aku ponteng lagi ke tak ? sekarang ni tak lah . dah besar gajah , kalau tak boleh puasa , baik terjun bangunan KLCC laa .




5 comments:

ZWAN SABRI said...

aiseyh, rindula ngan zaman puasa yang yuk dulu2 tuu..
rindu sangat2.. HUHU
Lani jangan mimpila klaw nk puasa yang yuk kan.. HAHA

MySuaraBlog: Hidupkan Kad Raya

Sabihah said...

Hehe..mmg betul laa..dulu kecik2 suke mandi tgahari n petang..smbil mandi smbil minum..hahah...

Agak2 bdk2 zaman skarng buat tak? ^^

khairul said...

la ni klu puasa yak yok kena "tengalong" la jawabnya

zuneta said...

mandi sambil buka mulut luas2...haha...

Xavi De said...

haha..mcm terkena atas dahi sendiri jer...:p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...